Mängd | Ingrediens | Pris (kr) | |
500 g | Frysta jordgubbar | 12,75 | |
400 g | Syltsocker | 6,40 | |
3 dl | Vatten | 0,00 | |
Resultat: | 1,1 kg förstklassig jordgubbssylt. |
Kostnad: | Cirka 20 kr inklusive el. |
Besparing: | Cirka 50 kr jämfört med butikspris. |
Tips! | Använd istället för ost på frukostbrödet. För den som äter smörgås till frukost och kvällsmat uppgår ofta ostkostnaden till flera kronor per dag, vilket på årsbasis kan röra sig om fyrsiffriga belopp per person. |
Gör så här:
Mät upp 500 g bär. Eldorado må inte ha det bästa av rykten, men deras jordgubbar är billiga och ger ett slutresultat med en kvalitet vida överlägsen den finaste butikssylts.
Tina dem lätt i mikron så att de blir lättare att hacka.
Hacka därefter bären med kniv. Hacka dem fint om du vill ha en slät sylt eller grövre om du önskar lite tuggmotstånd.
Mät upp 400 g (4,7 dl) syltsocker och häll över de hackade jordgubbarna.
Tillför 3 dl vatten och rör om.
Vattnet drygar ut sylten och ger den en bättre konsistens. Den sylt du köper i affären innehåller troligtvis avsevärt mycket mer tillfört vatten än denna.
Det färdiga resultatet, upphällt på burkar. Godare och definitivt billigare än någon jordgubbssylt du kan köpa i affär.
Men varför köpa syltsocker? Det innehåller pektin, som du kan ersätta genom att ha i äpple eller lingon....
SvaraRadera