Mängd | Ingrediens | Pris (kr) | |
1 st | Citron | 4,90 | |
200 g | Strösocker | 2,00 | |
200 g | Syltsocker | 3,40 | |
3 dl | Vatten | 0,00 | |
Skalet från två apelsiner | 0,00 | ||
Om möjligt: apelsinrester från juicepressning | 0,00 | ||
Resultat: | Två halvlitersburkar med härligt syrlig prima citronmarmelad. |
Kostnad: | 10,30 kr. |
Besparing: | Cirka 30 kr jämfört med butikspris. |
Tips! | Använd istället för ost på frukostbrödet. För den som äter smörgås till frukost och kvällsmat uppgår ofta ostkostnaden till flera kronor per dag, vilket på årsbasis kan röra sig om fyrsiffriga belopp per person. |
Gör så här:
Skölj och borsta citronen.
Dela citronen på mitten.
Dela därefter de två halvorna på mitten i sin tur.
Skala försiktigt citronen och lägg undan fruktköttet.
Skär försiktigt bort den vita insidan av skalet. Kan kräva att du "hyvlar" med kniven upprepade gånger.
Lägg några skalbitar på varandra och strimla dem så fint du kan.
Skär ned skalstrimlorna i kortare bitar.
Mixa fruktköttet. I exemplet använder jag även rester från tre apelsiner som jag pressat juice av, och annars skulle slängt.
Nu är det dags att blanda ingredienserna. På bilden nedan har jag hällt i det mixade fruktköttet, sockret, citronskalen samt de strimlade skalen från två apelsiner (som jag sparat sen tidigare) i min bakmaskin.
OBS! En baskmaskin är ej nödvändig! Det går utmärkt att koka marmeladen i en kastrull på spisen, använd låg värme och låt sjuda i cirka en timme. Mikrovågsugn kan enligt trovärdiga källor också användas.
På bilden nedan har jag tillfört vattnet och ingredienserna har rörts om.
Så här ser marmeladen ut när den kokat klart.
Det färdiga resultatet, upphällt på burkar. Godare och definitivt billigare än någon marmelad du kan köpa i affär.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar