Det finns pengar att spara!

Varför avstå från tusentals kronor varje månad i onödan? Snålbloggen ger dig tipsen, komplett med en kostnadskalkyl. 20 kronor per person och dag räcker för att äta både bra och gott! Att spara femsiffriga belopp per månad är ofta lättare än vad folk tror.
Prisuppgifterna avser i regel Willyspriser, ofta storpack.

fredag 17 januari 2014

Spara el i vinterkylan

För den sparsamme är vinterkylan ofta ovälkommen och för den som värmer upp sin bostad med el kommer det kalla vädret resultera i en hög elräkning. För andra innebär dock faktiskt kylan en möjlighet till minskad elkonsumtion.

Hur då? Jo, de flesta av oss har ett kylskåp som står på dygnet runt och, såklart, därmed förbrukar el. Men kyla är just nu ingen bristvara, tvärtom. Därför är det en god idé att fylla till exempel en plastbehållare med vatten, låta den stå utomhus tills vattnet fryser, och därefter ställa in den i kylskåpet.

När isen långsamt tinar kommer den kyla resten av ditt kylskåp. Detta leder till att kompressorn inte behöver arbeta så mycket som den annars hade behövt, och därmed förbrukar mindre el än vanligt. Som en bonus för oss som ogillar vinter finns det nu dessutom en anledning att se fram emot kalla vinterdagar.

En bra rutin är att använda dig av fyra stycken större plastburkar med lock. Låt två av dem stå överst i kylskåpet och övriga två stå ute och frysa till. När vattnet i de två burkarna i kylskåpet har smält är det dags att byta plats på burkarna som står ute och burkarna i kylskåpet.

  • Se till att använda burkar med lock! Dunstande vatten i kylskåpet kan leda till både isbildning och ökad elförbrukning.
  • Använd inte denna metod för din frys, såvida det inte är väldigt, väldigt kallt ute. I regel kommer isen i plastburkarna vara betydligt varmare än din frys, vilket leder till att den får jobba mer, inte mindre.

Du kan givetvis också passa på att kyla maten utomhus före du ställer in den i kyl och frys, det sparar också el. Var dock försiktig så att du inte fryser sönder till exempel din nyinköpta mjölk.

Vill du sänka din elförbrukning ännu mer? Läs Snålboggens elbesparingstips!

DN1, DN2, DN3, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10, SvD11, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, NSk1, NSk2, NSk3, NSk4, NSk5, LT1, LT2, LT3, LT4, LT5, LT6, SMP1, SMP2, NT, Re1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar